Marşpiyel Nedir?
İlk duyanlar için kulağa oldukça garip gelen marşpiyel, en kolay tanımıyla otomobilin iskeletini bir arada tutan çelik parçanın ismidir. Gövde yapısının ayrılmaz bir parçası olan marşpiyel, aracın sağ ve solunda olmak üzere 2 adet bulunmaktadır. Geçmiş zamanlarda at arabalarında dahi basamak olarak kullanılan marşpiyel, günümüz teknolojisiyle çok profesyonel şekilde kullanılmaktadır. Her iki tarafında da tavanla bağlantısını sağlamasının yanı sıra araçta birçok görevi bulunmaktadır. En önemli görevlerinin başında ise kaza anında yolcuların güvenliğini sağlaması ve kazanın şiddetiyle araç parçalarının zarar görme ihtimalini en aza indirmesi gelmektedir.
Bu yazımızda marşpiyel nedir?marşpiyel ne işe yarar?Hakkında bilgi veriyoruz.
Marşpiyel Aracın Neresinde Bulunuyor?
Halk arasında marşpiyel hakkında bilinen en büyük yanlış konumudur. Sadece aracın altında bulunduğu ve çamurlukları bağlayan bir parça olduğu algısı tamamen yanlıştır. Otomobilin kapı altından başlayarak teker yuvalarından direk tavanına varıncaya dek ulaşan büyük sağlam bir parçadır. Marşpiyeli üstü açık çelik bir sepet gibi hayal edebilirsiniz. Pek çok araçta doğrudan görmenin mümkün olmadığı marşpiyel, bazı durumlarda plastik ve metal kaplamalarla kapatılmaktadır. Bu durumda sadece araç kapılarının altında kalan kısmı görmek mümkündür.
Marşpiyel Ne İşe Yarar?
Araç için büyük önem taşıdığı marşpiyelin ne işe yaradığı ise oldukça merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Çelik gövdesiyle yüksek dayanıklılığa sahip bir şekilde üretilen marşpiyel, kaza anında oluşabilecek her türlü hasarı minimuma indirmede büyük rol oynamaktadır. İşte marşpiyelin başlıca görevleri;
- Aracın ön ve arka kısmını birleştirerek bir bütün oluşturmasını sağlar.
- Aracın iskeletini destekleyerek dağılmasının önüne geçer.
- Hem tavan hem de araç altından destek sunarak aracın orta kısmından sarkmasını engeller.
- Kaza anında aracın aldığı darbeyi dengeli bir şekilde dağıtarak oluşan maddi ve manevi hasarı azaltır.
- Kaza esnasında yolcular için yaşam üçgeni oluşturur.
- Aracın önden ve arkadan alacağı herhangi bir darbenin sürücü ve yolcuya vereceği zararın minimuma inmesini sağlar.
- Ayrıca bozuk olan yollarda ilk temas eden bölge olması nedeniyle araca koruma sağlamaktadır.
İlginizi çekebilir—->Auto Hold Nedir?
Marşpiyel Hasarı Nasıl Oluşur?
Marşpiyel hasarı genelde iki şekilde oluşmaktadır. Gerek kaza yapıldığında gerekse zaman içerisinde marşpiyelde belirli deformasyonlar görülmektedir. Marşpiyeldeki hasarın başlıca sebepleri şu şekildedir;
- İlk olarak marşpiyelde hasar oluşmasının sebebi elbette kazadır.
- Kaldırım gibi alçak alanlara çarpmak ve sürtmekte zaman içerisinde marşpiyel hasarına neden olmaktadır.
- Aracın düzenli olarak yüksek oranda buz çözücü tuzlara maruz kalmasının yanı sıra yüksek nemde pas sorununu oluşturmaktadır.
- Ayrıca araca sonradan marşpiyel uzatıcı parçaların eklenmesi ve özellikle yüksek araçlarda sonradan yan basamak eklenmesi hasara neden olur.
Marşpiyel Pası Nedir?
Marşpiyel hasarında yaşanan en büyük sorun paslanmadır. Sürücüden kaynaklanmayan nedenlerle ortaya çıkan marşpiyel paslanması içten dışa doğru oluşmaktadır. Bu nedenle aracın dış yüzeyinde paslanma gördüğünüz anda marşpiyelin tehlikede olduğunu anlamanız gerekir. Bu durumda yapabileceğiniz en doğru şey marşpiyeli bir an evvel değiştirmek olacaktır. Oluşan paslanmayı hafife almak aracın değerini düşüreceği gibi aracın güvenliğini de tehdit ederek sürücü ve yolcuları tehlikeye atacaktır.
Marşpiyel Hasarı Önemli Midir?
Marşpiyel hasarı önemli midir sorusunun en basit cevabı evettir. Marşpiyelin fiziksel formunda oluşan deformasyonlar kaza anında darbenin dağılımını etkilediğinden oldukça ciddi sorundur. Yaşanan paslanma hasarı ise marşpiyelin direncini düşürmektedir. Basit bir örnekle anlatmak gerekirse herhangi bir marşpiyel hasarı bulunmayan araç, bir direğe çarptığı durumda darbe araca yayılır. Böylece aracın parçalanma olasılığının oldukça düştüğü gibi çarpma hızı çok yüksek olmadığı sürece direğin araç içine ilerlemesi de engellenir.
Marşpiyel hasarı olan bir araç direğe çarptığındaysa direncin düşük olması nedeniyle direğin yolculara ulaşması ve aracın ikiye ayrılma ihtimali daha yüksek olacaktır.
Marşpiyel Onarımı ve Değişimi
En sık görülen marşpiyel hasarı olan paslanma hızlıca çözüme kavuşturulan bir durumdur. Erken fark edildiği durumlarla pas önleyiciler ile durum kontrol altına alınabilmektedir. Böylece pas ve oluşturduğu hasarın büyümesi engellenmektedir. Ancak erken fark edilmediği ve marşpiyel paslanmasının araca yandan bakıldığında fark edildiği durumlarda değiştirilmesi gerekmektedir. Şayet paslanma bölgesel ise paslı parçanın kesilip yerine yenisinin eklenmesi sorunu çözüme kavuşturacaktır. Genel bir paslanmanın söz konusu olduğu durumlarda ise yapılması gereken tek şey marşpiyelin tamamen değişimidir. Araç değerinin düşmemesi ve özellikle can güvenliği için marşpiyel bakımına özen göstermek gerekmektedir.
Marşpiyelde göçük ve eğilme gibi sorunlar ise çok ciddi değildir. Araç ciddi bir kaza atlatmadığı sürece marşpiyelin fiizksel formunun düzeltilmesi mümkündür. Fiziksel formun düzeltilmesinde her usta farklı teknikler kullansa da genel olarak yapılan işlem punto kaynak makinesi ile düzeltme işlemidir.
Bu yazımızda Marşpiyel nedir?Marşpiyel ne işe yarar?Gibi konuları inceledik,ayrıca;
Marşpiyel fiyatlarına ulaşmak için TIKLAYINIZ