Araçların en önemli parçaları arasında hava filtreleri bulunmaktadır. Peki, hava filtresi nedir? Hava filtresi bakımı nasıl yapılır? Motora giden havanın temizlenmesi ile görevli olan hava filtreleri hakkında merak edilen bütün detayları sizler için aktardık!
Hava filtresi bakımı, motorun sağlığı için çok önemlidir. Yakıt konusu ile de yakın bir ilişki içerisinde olan hava filtrelerinin ne işe yaradığını, çalışma mantığını ve nasıl bakım yapılması gerektiğiniz içeriğimizde bulabilirsiniz..
HAVA FİLTRESİNİN GÖREVİ NEDİR?
Araç içerisinde çok sayıda filtre bulunmaktadır. Polen, yağ, yakıt ve hava filtresi gibi filtreler arasında en önemli olanı hava filtresidir. Bu filtrelerin deforme olması ne yazım ki araçta ciddi sorunlara neden olabileceği gibi performans kayıplarına da neden olabilmektedir. Aynı zamanda hava filtreleri motor kısmına yabancı cisimlerin girişlerini engeller. Hava filtresinin en önemli görevleri arasında motorun yanma odasına aldığı havayı süzmek olduğu ifade edilmektedir. Hava filtresi görevini yaptığı zaman araç daha verimli bir şekilde çalışmaktadır.
HAVA FİLTRESİ BAKIMI NEDEN ÖNEMLİDİR?
Hava filtresi bakımı çok önemlidir. Çünkü aracın yakıt tüketimine kadar etkili bir sistemi bulunmaktadır. Bunun dışında motor kondisyonun korunması açısından da önemli olduğu ifade edilmektedir. Motora giden havanın temizlenmesi sağlanmaktadır. Hava filtresinin görevini yapması ile motora giden hava süzülür ve daha temiz gider. Bu şekilde motor daha verimli çalışmaktadır. Bu şekilde de motorun ömrü uzamaktadır. Bu sebeple hava filtresi bakımı çok önemlidir.
HAVA FİLTRESİ TAMİR EDİLİR Mİ?
Hava filtresinin tamir gerektirdiği bazı durumlar olabilir. Özellikle aşağıdaki durumlardan biri ile karşılaşmanız halinde yetkili servisten yardım almanız önerilmektedir.
Hava Filtresinde Kabin Kırıklığı: Kabinde meydana gelebilecek kırıkların 2 temel sebebi bulunuyor. İlk olarak aracın ön kısmından alınacak şiddetli bir darbe. Diğer sebebi ise aracın tamiri ya da kabin bakımı sırasında teknisyen hatası ile yapılabilir. Hava filtresinde kırık bir kabin olması sebebiyle filtre işlevini yerine getiremeyecektir.
Hava Filtresinde Kabinin Yerinden Oynaması: Hava filtresinde kabinin yerinden oynaması zaman zaman karşılaşılabilen bir durumdur. Ancak bunun pek çok sebebi olduğunun altını çizmemiz gerekiyor. Klips vida eksikliği, kelepçelerin gevşek olması ya da aracın önden darbe almış olması hava filtresinde kabinin yerinden oynamasına neden olabilir.
Hava filtresinin bakımı ve değişim işlemlerini detaylı izlemek için TIKLAYIN
HAVA FİLTRESİ BAKIMI NASIL YAPILIR?
Sürücüler, hava filtresinin ne kadar önemli olduğunu anladıktan sonra hava filtresinin bakımını kendilerinin yapıp yapamayacağını merak ediyor. Sizler de isterseniz hava filtresi bakımı yapabilirsiniz. Aşamalar şu şekilde:
- Kirli yüzeyin gevşemesi için temizleyici sprey sıkın ve bekleyin.
- 15 dakika bekledikten sonra soğuk ve mümkün olduğu kadar az kireçli su ile temizlemeye başlayın. Kirlerin aktığını göreceksiniz.
- Daha sonra filtreyi kurumaya bırakın. Doğal şartlarda kurumasına özen gösterin. Tamamen kuruduğundan emin olmanız gerekiyor. Aksi durumunda tam kurumadan kullanılan filtreler zarar görebilir.
- Son aşama olarak da filtrenin her tarafını yağ rengini alana kadar yağlama spreyi sıkın.
HAVA FİLTRESİ TIKANIR MI?
Aracın en önemli parçaları arasında olan hava filtresi bakımı yapılmadığı zaman bazı durumlarla karşılaşabilirsiniz. İlk olarak hava filtresi tıkabilir. Tıkalı olan bir filtre ise işlevini yerine getiremeyeceği için araçta bazı problemlere neden olabilir. İşte en sık görülen belirtiler şu şekilde:
Aracın Yüksek Yakıt Tüketmesi: Aracın hareket etmesi için motorun çalışması gerekiyor. Motorun çalışabilmesi için de hava ve yakıtın karışması gerekir. İyi bir hava akışı burada çok önemlidir. Ancak hava filtresinin tıkanması halinde motora giden hava azalacaktır. Motorun performansının düşmesi de çip yakıt yakılmasına neden olacak ve araçtaki yakıt tüketimi de artacaktır. Bu hem çevre kirliliğine hem de maddi açıdan sizleri zarara uğratabilir.
Aracın Benzin Kokusu Yayması: Filtreler tıkalı olursa motor yeteri kadar hava alamaz. Bu durumda da çiğ yakıt tüketiminin olabileceğini yukarıda aktarmıştır. Yanmamış yakıt, egzoz sisteminden itilir ve aracın egzoz borusundan çıkartılır. Bu sebeple araç içerisindeyken benzin kokusu almaya başlayabilirsiniz.
Motordan Gelen Farklı Sesler: Aracı hareket ettirmek için gaz pedalına bastığınızda bu durumda farklı bir sis çıkıyorsa, bu filtrenin değişmesi gerektiğini işaret edebilir. Bu durumun sebebi ise motorun sağlıklı olarak süzülmüş havayı alamamasından da kaynaklanmaktadır.