Cuma, Eylül 20, 2024

Enjeksiyon Nedir?

Enjeksiyon; gaz pedalına basıldığı taktirde ne kadar yakıt tüketimi olması gerektiğini belirleyen yeni teknoloji altyapısı ile üretilmekte olan ürünler olarak bilinmektedir. Arabalarda yer alan enjeksiyonlar; motora gönderilmekte olan yakıt miktarını bir takım sensörlerden almış olduğu güncel verilere göre belirlemekte olan elektronik bir sistem olarak bilinmektedir. Modern enjeksiyon sistemlerinde motora gitmekte olan yakıtların miktarını, alınmakta olan hava miktarına ve basıncına, motorun güncel sıcaklığına, krank ve kam milinin açı ve durumlarına bağlı olarak sensörler tarafından belirlenmektedir.

Enjeksiyon Nedir?
Enjeksiyon Nedir?

Enjeksiyon Türleri

Gaz Kelebeği Gövdeli Yakıt Enjeksiyonu

İlginizi Çekebilir: Bayan Araba Modelleri

Tek noktalı şeklinde de ifade edilmekte olan bu enjeksiyon sistemleri tüm araçlarda temiz hava maddesinin motora ulaşmasını sağlamakta olan bir hava emme manifoldu yer almaktadır. Gaz kelebekli yakıtların enjektörleri, yakıtı silindirlere aktarmadan önce hava ile karışmasını sağlamak ile görevli olan emme manifolduna göndermek ile görevlidir. Genel olarak diğer enjeksiyon türlerine göre çok daha az maliyetli ve bakımı fazlaca kolay olması ile ön plana çıkmakta olan bu tür enjeksiyonlar yüksek akış hızına sahip olmak ile görevli olduğu için tıkanma sorunları çok nadir bir şekilde görülmektedir.

Enjeksiyon Nedir?
Enjeksiyon Nedir?

Çok Noktalı Enjeksiyon

Çok noktalı enjeksiyonlar, yakıtın çok daha faydalı ve dengeli bir şekilde dağıtılmasını sağlamak ile beraber her çeşit silindirin kendi yakıt enjeksiyonunu almasını sağlamak ile görev sağlamaktadır. Tüm enjektörün zamanlama olarak aynı anda çalışabilmesi şekilde çalışma gösterdiği bu sistem, sabit hıza sahip sürüşlerde en iyi performansı sunmaktadır. Ancak silindirlerde birbiri ardına ateşleme yapması ve buna paralel olarak için çok noktalı diğer enjektörlerin aynı anda püskürtme yapması bir dezavantaj olarak ortaya çıkabilmektedir.

Sıralı Enjeksiyon

Sıralı yakıt dağıtım sistemleri olarak bilinmekte olan çok noktalılara benzer şekilde çalışma sağlamaktadır. Birbirleri aralarında en önemli farklar ise sıralı enjeksiyonlarda enjektörlerin birlikte değil, birbiri arasında sıralı bir şekilde yakıt püskürtmesi sağlamaktadır. Enjeksiyon zamanlaması silindir hareketi sayesinde senkronize şekilde çalışmakta ve  daha iyi yakıt tasarrufu ve motor performansı sunmayı başarmaktadır.

Enjeksiyon Nedir?
Enjeksiyon Nedir?

Direkt Enjeksiyon

İlginizi Çekebilir: Auto Hold Nedir?

Yüksek performanslı turbolu, benzinli araçlarda ve tüm dizel araçlarda direkt enjeksiyon sistemi kullanımı tercih edilmektedir. Bu tür sistemlerde yakıt, hava ile karıştırılmak üzere emme manifolduna gönderim sağlanmadan doğrudan doğruya silindirlerin içine aktarılmaktadır. Portlu enjeksiyonlara göre çok fazla yüksek basınçla iletilmekte olan yakıt, silindirin içinde heterojen yerine homojen bir şekilde dağılmakta ve verimli bir yanma işlemi sağlanabilmektedir. Bu da yakıt tasarrufunda ve performans anlamında önemli avantajları beraberinde getirmektedir.

Enjeksiyon Arızası Nedir?

Enjeksiyon Nedir?
Enjeksiyon Nedir?

Tıkalı yakıt enjektörleri: Bu tür enjeksiyon arızaları, araçların tercih etmiş olduğu yakıtların emme manifolduna iletilememesi gibi durumlarda ortaya çıkabilmektedir. Genel olarak pas oluşumunun neden olduğu tıkalı yakıt enjektörleri bakımlarının uzun süre yapılmayan araçların rölantide bırakılmasından kaynaklanabilmektedir.

Kirli yakıt enjektörü: Enjektörlerin hızlı ve tekrarlayan hareketleri sıcaklığı arttırmakta olan sürtünmeye neden olabilmektedir. Bu da emme manifolduna iletmeyen yakıt ve türevi bileşenlerinin yanmış ve pürüzlü artıklarının enjeksiyonda kalmasına ve tıkanmasına neden olabilmektedir. İletilemeyen kirli yakıt enjeksiyonlarında iletilme işlemi zayıf ve düzensiz olarak gerçekleştiği için aracın hızlanma yeteneğinde de bir takım düşüşler ortaya gelmektedir.

Yakıt enjeksiyonu kaçağı: Sızıntı yapmakta olan enjektörler kirli olan yakıt sistemlerine benzer sorunlara neden olabilmekte ve kaputun altından gaz kokusu etrafa saçıldığı için çok daha kolay tespit edilebilmekte ve bu arıza yangın riskini ortaya çıkarması ile beraber enjeksiyonların mutlaka zamanında değiştirilmesini gerekmektedir.

Enjeksiyon Tamiri Fiyatları Ne Kadar?

Günümüzde enjeksiyon tamir işlemleri araçların markasına, modeline ve enjeksiyonların güncel durumlarına göre değişkenlik gösterebilmektedir. Araçların modellerine bağlı olarak enjeksiyon tamirleri 1.500 Türk Lirası ile 10.000 Türk Lirası arasında değişen ücretler ile çözüme kavuşturulabilmektedir.

Enjektörlerin Ömrü Ne Kadardır?

Araçlarda bulunmakta olan enjeksiyonların genel olarak ömürleri araç motor türlerine göre değişkenlik göstermektedir. Araçların benzinli olması halinde 40.000 kilometrede bir enjeksiyon bakımlarının yapılması gerekirken, dizel araçlarda ise ortalama olarak 30.000 kilometrede bir enjeksiyon temizliğinin ve bakımının sağlanması gerekmektedir. Böylece sorunsuz ve güzel bir şekilde araçlarınızı kullanabilirsiniz. Bakımları zamanında yapılmayan hiçbir arabanın sağlıklı bir şekilde çalışma göstermesi beklenmediği için mutlaka enjektörlerin bakımlarının düzenli bir şekilde sağlanması ve yapılması gerekmektedir.

BENZER İÇERİKLER

ÇOK OKUNANLAR