Perşembe, Kasım 21, 2024

Travers Nedir?

Travers Arızası Nedir?

Aracınız ile yapacağınız herhangi bir çarpışma ya da darbe sonrasında karşınıza gelecek ve bu durumların sonucu olarak arabalarınızda travers eğriliği ya da bu darbeye bağlı olarak travers çatlağı görülebilmektedir. Zarar görmüş olan travers ve yan parçaları, aracın motor takozu, süspansiyon bileşenleri gibi parçalarının da zamanından önce zarar görmesine ve değişim göstermesine sebebiyet verebilmekte ve aracınıza daha çok maliyet harcamanıza neden olmaktadır.

Travers arızaları, aracın tekerlek hizalamasını bozarak sürüş güvenliğini de büyük bir tehlikeye atmakta olan direksiyon problemlerine yol açabilmektedir.  Özellikle Kış aylarında yolda yoğun miktarda tuz bulunan bir yerde ikamet ediyorsanız, sonunda ciddi şekilde paslanmış bir travers ile karşılaşmanız mümkün olabilmektedir. Paslanma sorunu güvenlik tehlikesi oluşturmakla kalmamakta bu durumlara bağlı olarak aynı zamanda arabanızın araç muayene süreçlerinden geçememesine de yol açabilir.

Travers Nedir?
Travers Nedir?

İlginizi Çekebilir: Bayan Araba Modelleri

Travers Özellikleri

Araçların üretimi sırasında iki ana araba çerçeve kategorisi bulunmaktadır. Bu çerçeveler genel olarak yekpare ve merdiven çerçeve olarak bilinmektedir. Eski araçlar ve paletlere sahip olan arabalar, merdiven çerçevesini kullanmaktayken, birçok modern araç ise tek gövdeli bir çerçeve ile üretilmeye devam etmektedir. Yekpare olan çerçeveler, hayat kurtaran darbe emici bölgelere sahip olarak karşımıza çıkmaktadır.

Merdiven Gövde

Geleneksel gövde üzerinde olan bu gövde tasarımı ile aracın gövdesi, tam boy bir çerçevenin üzerine oturmaktadır.

Travers Nedir?
Travers Nedir?

Yekpare Gövde

İlginizi Çekebilir: Auto Hold Nedir?

Monokok olarak da isim verilmekte olan bu yekpare tasarımlar, gövde ile çerçevenin tek bir üniteye entegre edilmesi ile gerçekleşmekte olan üretim biçimi olarak bilinmektedir.

Yukarıda da ifade ettiğimiz durumu özetleyecek olursak; bu tür ürünler tek gövdeli yapıya sahip araçlarda yer almaktadır. Travers sistemleri, araçların tertibatları için montaj noktası görevi görmekte olan yapısal bir birim olarak kabul edilmektedir. Geleneksel bir travers, tipik olarak araçların boyunu tamamen kaplamakta ve motor beşiği olarak bilinmekte olan alt şasi olarak da kullanımı mümkün olabilmektedir.

Travers Arızası Nasıl Anlaşılmaktadır?

Travers Nedir?
Travers Nedir?

Yapacak olduğunuz herhangi bir trafik kazası sonrasında, yapılacak araç kontrolü travers eğriliği ya da çatlaklarının bulunup bulunmadığını da içermelidir. Araçta yer alan hasar genel olarak alanında uzman kimseler tarafından tespit edilebilmektedir. Araçlarda yer almakta olan bu hasarları kendi bireysel incelemeleriniz ile kontrol etmek isterseniz, arabanızı hem dıştan hem de arabanın altından görsel olarak inceleyebilirsiniz. G<

örünen işaretler dışında travers arızasına işaret alt takımlarının olduğu sistemlerin altından görünen aksaklıklar, araçtan ses gelmesi, kötü hizalama, lastiklerde düzensiz aşınma, süspansiyon sorunlarını sizlere gösterebilmektedir. Aracınızda travers arızasını göstermekte olan tüm belirtiler, aşağıda yer almaktadır. Bunlar;

  • Arabanız çarpışma sonrasında normal olmayan bir yöne doğru gidiyorsa, traversiniz eğrilmiş olabilir.
  • Araba travers eğriliği, gıcırdama gibi olağan dışı seslere yol açabilir. Aracınızın ön veya arkasından alışık olmadığınız sesler gelebilir.
  • Amortisörleri ve süspansiyon bileşenlerini düzensiz aşınma açısından kontrol edebilirsiniz.
  • Travers arızası sonucu, düzensiz lastik aşınması ortaya çıkabilir.
  • Kapılar, pencereler, cıvatalar ve bağlantılar, eğri traversin kontrol edildiği yerlerdir.
  • Düz giderken aracınız çapraz duruyorsa, eğrilmiş bir traverse sahipsiniz demektir.

Travers Çatlağı Nedir?

Travers Nedir?
Travers Nedir?

Arabalarda var olan ve oldukça büyük bir özelliği bulunan Travers sistemleri, burçlar tercih edilerek ve bu burçların ilgili ürünler ile ayarlanması ile beraber arabanın şasesine bağlanmaktadır. Burçlar ve aracın şasesi arasında yer alan temas noktalarını çevrelemekte olan metal parçalar, zamanla çatlamaya ya da bozulmaya yüz tutabilmektedir. Oluşmakta olan bu çatlaklara, travers çatlağı ismi verilmekte ve bu duruma genel olarak çatlak denir.

Travers üzerinde görülebilen herhangi bir çatlak, arabaların süspansiyon sistemini kuvvetle muhtemel tehlikeye atacak ve şasesine büyük hasar verme potansiyeli taşıyacaktır. Araçlarda görülen ve erken tespit edilen çatlakları onarmak, ileride büyük maliyetlerden sizleri korumuş olacaktır. Onarım aşamalarında yapacak olduğunuz ilk adım, çatlakların zaman ile kötüleşmesini de önleyecek bir düzeni sizlere getirmiş olacaktır.

Travers Fiyatları

Travers, arabaların kullanım ömürleri süresince dayanması gereken önemli yapısal bir ürün olarak bilinmektedir. Uygun ekipmana ve deneyime sahip bir araç ustası tarafından yapılması planlanmakta olan travers onarımı işlemleri bir takım durumlarda uygun bir çözüm olarak görünüyor olsa da, genel olarak birçok değişik durumda, işçilik giderleri dolayısı ile travers değişimi çok daha uygun maliyetli bir çözüm olarak karşımıza gelmektedir. Araç uyumluluğunu kontrol etmek sureti ile seçeceğiniz travers fiyatları genel olarak 1000 – 4000 TL arasında değişiklik gösterir.

 

BENZER İÇERİKLER

ÇOK OKUNANLAR