Cuma, Ocak 17, 2025

Tork Nedir?

Tork Nedir? Sorusu genel olarak araçlar ile ilgilenen ya da araç almak isteyen bireylerin karşısına çıkan tork ile ilgili bilgilerden sonra sorulmaktadır.

Tork Nedir?
Tork Nedir?

İlginizi Çekebilir: Auto Hold Nedir?

Tork Nedir?

En özet bilgi ile anlatmak gerekirse; Tork, dönme kuvveti olarak tarif edilmektedir. Bir cismin, dairesel bir şekilde hareket etmesine neden olan kuvvet tork şeklinde ifade edilmektedir. Torkun ne olduğunu bilebilmek için tork birimi nedir şeklinde sormak gerekebilmektedir.

Birim sistemler incelendiğinde Tork sisteminin birimi Newton-Metre olarak gösterilmektedir. Araçların motorları dairesel bir şekilde çalışmakta ve gücü iletmekle görevlidir. Bu nedenle otomobil motorlarının kuvveti de tork ile ifade edilmekte ve anlatılmaktadır. Düşük devirlerde yüksek tork değerine sahip olan araçlar, yüksek çekiş gücüne de sahip olmaktadır. Yüksek tork değerine sahip olan araçlar üzerinde yer alan yükü daha az yakıt tüketimi ile çok daha hızlı bir şekilde taşıyabilmektedir. Taşıtlarda yer alan torkun en önemli görevleri arasında hızlanma sırasında yüksek hızlara çok daha kolay bir şekilde ulaşılması ve yokuş yukarı çıkıldığında, yük varken ve klima sistemleri gibi etkenler açıkken aracın çekişinin düşmemesi olarak tarif edilmektedir. Tork sisteminin yüksek bir değere sahip olmasının avantajlarından birisi de; vites geçişlerindeki ara hızlanmaların kolay olması olarak tarif edilmektedir.

Tork Nedir?
Tork Nedir?

Arabaların mevcut tork değerleri, motorlarında yer alan krank milinin bir dakika içerisinde yapmış olduğu dönüş sayısını ifade etmektedir. Tekerleklere itme ya da dönme kuvveti şeklinde yansımakta olan dönüş sayıları ise araçların hızlarını ve çekiş güçlerini etkilemektedir. Motorda yer alan dişlilerin yerlerini ve çaplarını değiştirmek, piston kolu ayarlarını sağlamak kuvvet kolunu artırmanın yollarından bazıları olarak bilinmektedir. Örnek vermek gerekirse; piston kolu benzinli araçlara göre çok daha uzun olan dizel yakıt ile çalışan motorlu araçlar çok daha yüksek tork değerlerine sahip olmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Bayan Araba Modelleri

Dizel motorlara sahip olan araçlardaki piston kolları, benzin ile çalışan motorlarda yer alan kollara göre çok daha uzun olmaktadır. Böylece uzun kollar yüksek dönüş kuvveti oluşturmakta olduğundan, dizel motorlara sahip olan araçların tork gücü çok daha yüksek olmaktadır. Böylece araçların az yakmasına da destek olunabilmektedir.

Tork Nedir?
Tork Nedir?

Dizel motorlara sahip olan araçların çok daha kullanışlı olduğunu ifade etmek mümkün olmaktadır. Dizel ve benzinli bir aracın aynı tork güçlerine sahip olduğu görüldüğünde, dizel motorların motor gücü daha düşük devirde sağlamış olmasından dolayı kullanıcılar her zaman avantaja sahip olmaktadır. Dizel motorlara sahip olan araçlar, düşük devirlerde fazlası ile yüksek çekiş güçleri sağlamasından dolayı ticari araçlarda çokça tercih edilmektedir.

En Güçlü Motora Sahip Arabalar Nelerdir?

  • SSC Tuatara – 1735 Nm
  • Lotus Evija EV – 1700 Nm
  • Bugatti Divo – 1600 Nm
  • Bugatti Chiron – 1600 Nm
  • Zenvo ST1 50S – 1500 Nm

Dünyanın En Hızlı Arabaları Nelerdir?

  1. SSC Tuatara 5.9 V8 – 532 km/s
  2. Bugatti Bolide – 500 km/s
  3. Bugatti Chiron Super Sport 300+ – 490 km/s
  4. Hennessey Venom F5 – 485 km/s
  5. Koenigsegg Jesko Absolut – 480 km/s
  6. Koenigsegg Agera RS – 457 km/s
  7. Koenigsegg Agera R – 439 km/s
  8. Hennessey Venom GT – 435 km/s
  9. Bugatti Veyron – 415 km/s
  10. McLaren Speedtail – 403 km/s

Beygir Gücü Nedir?

Beygir gücü, araç teknolojisinin içerisinde yer alan ve zamanla oldukça önemli bir yere sahip olan bir terim olarak bilinmektedir. Beygir gücü, güç hesaplama yöntemlerinden birisidir. Motorlu araçların olmadığı senelerde ortaya çıkan bu açıklama günümüzde halen kullanılmaktadır. Tarihsel süreç incelendiğinde ilk defa İskoç mühendis ve mucit olan James Watt tarafından kullanılan beygir gücü ifadesi, atın bir saniyede bir metre mesafeye taşımış olduğu güç miktarı olarak bilinmektedir. James Watt tarafından atın bir metre mesafeye taşımış olduğu güç miktarını 50 kilogram olarak hesaplamıştır ve bu terime HP ismini vermiştir. Otomotiv mühendisleri ise araçlardaki ağırlığı 75 kilogram olarak belirlemiş ve beygir gücü 75 kilogram ağırlığı 1 saniyede 1 metre ileriye taşıyabilecek güç miktarı olarak tanımlamıştır. Beygir gücünün hesaplanması bu şekilde sağlanabilmektedir.

En Yüksek Beygir Gücüne Sahip Olan Arabalar Nelerdir?

  • SSC Tuatara – 1726 HP
  • Bugatti Divo – 1480 HP
  • Bugatti Chiron – 1480 HP
  • Lotus Evija EV – 1451 HP
  • Koenigsegg One:1 – 1342 HP
BENZER İÇERİKLER

ÇOK OKUNANLAR