Pazar, Eylül 8, 2024

Rölanti Nedir?

Rölanti Nedir? sorusunu birçok farklı alanda görmeniz mümkün olabilmektedir. Rölanti hem motosikletlerde hem de araçlarda görülebilmektedir.

Rölanti Nedir?

Arabaların çalışabileceği en düşük devir sayısına rölanti ismi verilmektedir. Arabalarda yer alan gaz pedalına basılmadığı taktirde arabanın çalışmasına rölanti sistemi sayesinde devam edilmektedir. Motorun en düşük çalışma devri olarak bilinmekte olan rölanti sistemi, motor çalışsa bile bu rölantide herhangi bir ilerleme olmamaktadır. Rölantide çalışan araçlar, kalkmaya hazır olarak beklemektedir. Günümüz teknolojilerini kullanmakta olan tüm arabalar rölantideyken çalışmaya stop etmeden devam ederler.

Rölanti Nedir?
Rölanti Nedir?

Rölanti Motoru Nedir?

Rölanti motoru teknik söylemlerde rölanti valfi olarak da geçmektedir. Rölanti devrini ayarlayan, rölantinin devrini yöneten parçalara rölanti motoru ismi verilmektedir. Yeni nesil birçok araçta yer almakta olan bu sistem, rölantinin hızının ayarlanmasından sorumludur. Rölanti hızı, elektronik olarak üretilen kontrol ünitesi tarafından otomatik bir şekilde algılanmakta ve yönetilmektedir. Bazı eski araçlarda bu parça bulunmuyorken, günümüz teknolojisine sahip tüm araçlarda bu sistem yer almaktadır.

Rölanti Motorunun Arıza Yaptığı Nasıl Anlaşılır?

Araçlarınızda yer almakta olan rölanti motorunun arızalı olması birkaç farklı yöntem ile anlaşılabilmektedir. Aracınız rölanti halindeyken stop ediyorsa, rölanti devrinde bir takım dalgalanmalar oluyorsa rölanti motorunda bir takım arızalar görülebilmektedir. Rölanti motoru haricinde arabaların aynı zamanda ateşleme sistemleri, enjeksiyon ve supap sistemleri de kontrol edilmeli ve teyit edilmesi gerekmektedir. Rölanti motoru haricinde gaz kelebeği ve dieğr parçalar kirlenmiş olabilir ya da yıpranmış olabilir. Böyle etkenler de rölanti motorunun çalışmasının önüne geçebilmektedir. Böyle durumlarda bu parçaların onarımı, temizlenmesi ya da değişimi gerekebilmektedir.

Rölanti Nedir?
Rölanti Nedir?

Rölanti Ayarı Nedir?

Motorun stop etmeden, her an ani bir şekilde hızlanabilecek durumda yer aldığı devir sayılarına söylenmektedir. Her araç için bu değer farklı olabilmektedir. Genel olarak 500 ile 1000 devir/dakika arasında karşımıza çıkabilmektedir.

İlginizi Çekebilir: Oto Yıkama Malzemeleri Nelerdir? 

Rölanti Ayarı Nasıl Yapılır?

Arabanızın üretim yılı, marka ve modeline göre rölanti ayarı yapma şekli farklılıklar gösterebilmektedir. Günümüz teknolojisini kullanmayan eski karbüratörlü araçlarda vida ile rölanti ayarı yapılmaktadır. Söz konusu olan vida el ile ya da tornavida yardımı ile çevrilebilmekte ve ayarlanabilmektedir. Araçta görülmesi gereken devir ortalama 500 ile 1000 arası olması gerekmektedir. Bu değeri belirleyen aracın modeli ve fabrika verileri olmalıdır. Yeni nesil araçlarda ise rölanti motoru, enjektörler ve elektronik gaz kelebeği sayesinde otomatik olarak ayarlanmaktadır. Bu durumu biraz daha ayrıntılı aktarmak gerekirse;

Eski tip benzinli motorlara sahip araçlarda ayar, karbüratör üzerinden yapılmaktadır. Motor üzerinde bulunmakta olan ayar vidasıyla motorun içerisine girmekte olan hava miktarı ayarlanmakta ve rölanti devrinin ayarlaması yapılabilmektedir.

Elektronik Kontrol Ünitesiyle kontrol edilmekte olan yeni nesil araçlarda gaz pedalıyla gaz kelebeği arasında bir sensör yer almaktadır. Bu sensör gaza basılmadığı durumlarda da ölçüm yaparak rölantiyi otomatik olarak düzenlemektedir.

Benzinli motora sahip araçların aksine dizel motora sahip araçlarda ise rölanti devri, enjektörlere gönderilmekte olan yakıt miktarı ile orantılı olarak otomatik bir şekilde ayarlanabilmektedir.

Rölanti Motorunu Temizleme İşlemi

Sahip olduğunuz arabalar oldukça uzun bir süre trafikte olmasından dolayı dışarıdan gelmekte olan havalar, araç içerisinde dönmekte ve egzoz üzerinden yakıt hava karışımı olarak dışarıya atılabilmektedir. Hava içerisinde yer alan tüm etmenler, rölanti motoru temizlenmesi nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Araç içerisine hava ile girmekte olan kir ve toz gibi etmenler rölanti motorunu içerisine almakta ve yapışabilmektedir. Böylece bir takım tıkanma durumları oluşabilmektedir. Aynı şekilde araç içerisinde tercih edilmekte olan yağlar ve diğer ürünler de rölanti motorunun tıkanmasına sebebiyet verebilmektedir. Böyle durumlarda yapılması gereken birincil ve kritik işlem; rölanti motorunun temizlenmesi için alanında uzman bir yetkili servise gidilmesi gerekmektedir. Arabalar bu tarz işlemler için bir takım yazılıma bağlanmakta olan araç rölanti motoru temizleme işlemleri için detaylı test yapılabilmekte ve sonrasında da tıkanan alanlar temizlenebilmektedir.

İlginizi Çekebilir: Katalizör Temizleme

Rölanti Motoru Fiyatları Nelerdir?

Araba sektörünün içerisinde birçok markaya ait model arabalar yer almaktadır. Rölanti motorlarının fiyatları da her markanın her türlü modeline göre farklılık gösterebilmektedir. Sektör içerisinde zaman zaman başta döviz kurundan olmak üzere, bir takım etkenlere bağlı olarak rölanti motorlarının fiyatlarında dalgalanmalar ve değişkenlikler olabilmektedir. Rölanti motorlarının ortalama olarak fiyatları 50 Türk Lirası ile 600 Türk Lirası aralarında değişkenlik gösterebilmektedir.

BENZER İÇERİKLER

ÇOK OKUNANLAR