Cuma, Aralık 6, 2024
Ana SayfaAraba ParçalarıRegülatör Nedir?

Regülatör Nedir?

Regülatör; akımı ve gerilimi düzenlemekte olan ünitelere verilen isimlere söylenmektedir. Arabalarda yer almakta olan alternatör devirleri, motorun mevcut durumlarına göre azalmakta ve çoğalmaktadır. Alternatör tarafından temin edilmekte olan gerilim değişkenliklerini göstermektedir. Fakat bu gerilimlerin uygun değerlerde sınırlanamaz ise hem alternatörler hem de beslemiş oldukları alıcılar hasar görebilmektedir. Bundan ötürü şarj gerilimini belirli bir değerde sınırlamak ve sistemdeki tüm alıcılara aynı gerilim seviyesinde gerilim vermek ve bunu korumak gerekmektedir. Regülatör sistemleri ise; meydana gelmekte olan dalgalanmaları istenen değerlerde tutmaya yaramakta ve araçlar için fazlası ile büyük önem arz etmektedir.

Regülatör Nedir?
Regülatör Nedir?

Regülatörler genel olarak ikiye ayrılmaktadır. Bunlar;

Manyetik Regülatör

Platinler, dirençten ve manyetik bobinlerden oluşmakta olan manyetik regülatör, döneçe gelen manyetik akım miktarlarını artırmakta ve azaltmaktadır.

Elektronik Regülatör

Regülatör sistemlerinin bu tip model olanında; kompakt şekilde üretim söz konusudur. İnce bir silikon çip ve üzerine yerleştirilmekte olan fazla sayıda elektronik parçadan meydana gelmekte ve ortaya çıkabilmektedir. Bu tip regülatörler genel olarak minyatür devreleri olarak karşımıza çıkabilmektedir.

Regülatör Nedir?
Regülatör Nedir?

Regülatör Nedir?

Regülatör sistemleri genel olarak bakıldığında, düzenleyici anlamını bizlere göstermektedir. Regülatör sistemleri bakıldığı zaman genel olarak elektrik voltajının düzenlenmesi ve sonrasında voltajın dengelenmeyi sağlayabilmek için kullanılması ile belirlenmektedir. Farklı cihazlar tarafından gelen dalgalı elektriğin dengelenerek cihaza geçmesi regülatör tarafından amaçlanan ana unsur olarak bilinmektedir. Regülatör kullanıldığı zaman boyunca gerilim üzerindeki dalgalanma ayarlanması ile beraber verimli hale getirilmiş durumdadır. Farklı nedenlere bağlı olarak elektrik akımında artış, düşme gibi dalgalanmaların yaratacağı hasarlardan korunmayı da sağlamaktadır.

İlginizi Çekebilir: Bayan Araba Modelleri

Araçlarda Regülatör Ne İşe Yarar?

Regülatör Nedir?
Regülatör Nedir?

Regülatör sadece araçlarda değil birçok farklı kategoride kullanılmakta ve tercih edilmektedir. Regülatörün yer aldığı araçlarda bir dengeleyici olarak kullanılmakta ve tercih edilmektedir. Burada yer alan görevi basıncı dengelemek ve ayarlamak olarak bilinmektedir. Araçlar için hayati önem taşımakta olan bir parça olarak bilinmektedir. Bu parçanın arızalanması ile beraber basınç düşük olarak algılanmakta ve araçta benzine geçme sorunları karşımıza gelebilmektedir. Araçlarda yer alan regülatörlerin arızalanması ile beraber, rölanti tutmama, stop etme hatta LPG beyin donması gibi durumlar olabilmektedir.

Arabalarda kullanılmakta olan regülatörlerin görevleri LPG’yi ısıtarak, buharlaşmasını sağlamak olarak bilinmektedir. Bundan dolayı regülatör birçok kişi tarafından buharlaştırıcı ismi ile bilinmektedir. Tanktan gelen sıvı haldeki LPG, regülatör sayesinde motor suyunun sıcaklığı kullanılarak buharlaştırılmaktadır. Aynı anda gazların basınç oranı da doğru bir şekilde ayarlanmakta ve dengelenmektedir. Regülatör buharlaşmış olan LPG gazını arabanın motor sistemine göre karbüratörlere ya da enjektörlere gönderilmektedir.

İlginizi Çekebilir: Auto Hold Nedir?

Regülatör Bakımı

Regülatör Nedir?
Regülatör Nedir?

Arabalar için fazlası ile önemli olan regülatör ürünlerinin bakımı için herhangi bir işlem yapılması gerekmemektedir. Ancak regülatörün kullanım süresini başarılı bir şekilde uzatmak için bir takım tedbirler alınması gerekmektedir. Antifiriz kullanımı motorlar için önemli olduğu kadar regülatör içinde önem arz etmektedir. Antifiriz kullanarak regülatör ürünlerinde oluşacak kireçlenmeleri de önlemiş olacak ve ürünün bakımını daha uzun süre sağlıklı bir şekilde görmek mümkündür. Ayrıca gaz kesici valf filtresini düzenli bir şekilde değiştirmek sureti ile sistemde yer alan kirlerin regülatöre ulaşması engellenmektedir.

Regülatör Nasıl Çalışır?

Araçlarda tercih edilmekte ve kullanılmakta olan regülatör sistemlerinin çalışma programlarında çoğunlukla trafo ve hassas bir düzeneğe sahip olan varyak sistemlere seri bir şekilde bağlanma söz konusu olabilmektedir. Booster yani güçlendirici sistemler ile niteliğe sahip olabilen bu ürünler, gerilim dengelemesini en kaliteli ve güzel bir şekilde ayarlama işini başarılı bir şekilde sürdürebilmektedir.

Regülatörler, ana unsur olarak incelendiğinde bir bulucu eleman özelliğine sahip olan bir servo motor ve bu sisteme ek olarak yayım elemanlarından meydana gelmektedir. Regülatör sistemleri de karmaşık bir şekilde ya da basit bir şekilde karşımıza çıkabilmektedir.

Regülatör Nedir?
Regülatör Nedir?

Basit seri sistemlerine sahip olabilen regülatörlerin genel olarak tek eksik tarafı bu değişmelere anında cevap vermemesi ve gecikmelerin yaşanıyor olmasıdır. Ancak karmaşık yapıya sahip olan regülatörlerde böyle bir sorununun varlığı söz konusu olmamaktadır. Şönt sezmeli olan seri regülatör olarak bilinmekte olan bu regülatörlerde küçük değişimlere dahi anında cevap verilmesi söz konusu olabilmektedir. Tüm bu anlatılan durumlara göre regülatörler başarılı bir şekilde çalışabilmektedir. Tüm bu çalışma prensipleri ile araçlarınız çok daha sağlıklı bir şekilde çalışma göstermektedir.

BENZER İÇERİKLER

ÇOK OKUNANLAR