Lastik Tarihi Nerede Yazar? Sorusunun en net cevabı, lastik üzerinde yer alan DOT kodlarına detaylı olarak bakmak ve bunları anlamak olacaktır. Sizlere aktaracak olduğumuz detaylı bilgiler ile sizlere bu durumu açıklayacağız ve sizlere detaylı bilgileri sunmuş olacağız. Sizler de merak ettiğiniz bu konuları detaylı olarak öğrenmiş olacaksınız.
Lastik Üretim Tarihi Nerede Yazar?
Arabalar için üretilen lastiklerin tarihlerini öğrenmek için yapılması gereken en önemli işlem, lastiklerin yan tarafında yer alan DOT ile başlamakta olan kodlara bakmak olacaktır. Bu kodun son 4 hanesi lastik tarihini bizlere aktarmaktadır. Üretim tarihi 4 rakamdan oluşmaktadır. Bunu açmak gerekirse; ilk iki rakam üretim haftasını gösterirken, son iki rakamı ise üretim yapılan yılı bizlere aktarmaktadır. Lastik Tarihi Nerede Yazar? Sorusunun en net cevabını bu şekilde sizlere aktarabilmekteyiz.
Lastiğimde Üretim Tarihi Yazmıyor Ne Yapmalıyım?
Lastiklerin üretim tarihlerinin lastik üzerinde yazması zorunlu bir uygulama olarak bilinmektedir. Tüm lastik üreticisi firmalar bu tarihleri mutlaka ve mutlaka lastik üzerine yazmaları gerekmektedir. Bundan dolayı da lastiklerinizin üzerinde üretim yılını görmeniz gerekmektedir. Bazı lastik üreticisi firmalar bu etkeni lastiğin tek tarafına yazdıkları için zaman zaman bireylerin DOT kodlarını görememeleri normal olabilmektedir. Eğer lastiğin arka ya da iç bölümüne bakıldığında, lastiğin üretim yılını görmek mümkün olabilmektedir.
Lastiklerinizin üzerinde son kullanma tarihleri ve üretim tarihleri yazmıyorsa, genel düşünce üretim tarihinden sonra en fazla 10 sene kullanılmasından yanadır. Ancak bu kesin olarak bir tarihi işaret edemediği için lastiklerinizin gerekli kontrolleri için alanında uzman bir lastikçiye gitmeniz gerekmektedir. Eğer lastik üzerinde fazlaca aşınma varsa ya da başladıysa yol tutuşu ve fren yapabilme konularında sorun yaşamak mümkün olabilmektedir. Lastiklerinizde böyle durumların olması yol tutuşunu azaltacak ve trafik kazası riskini ortaya çıkartacaktır.
İlginizi Çekebilir: Oto Yıkama Malzemeleri Nelerdir?
Lastik DOT Kodu Nedir?
Lastiklerin yaşını, lastiklerinizin üzerinde yer alan DOT tarih kodlarına erişmeniz gerekmektedir. Bu değer, lastik üreticilerinin ABD Ulaştırma Bakanlığı Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi’ne bağlı güvenlik standartlarına uygun olduğunu ifade etmektedir. Sizlere lastiklerin kim tarafından üretildiği, nerede üretildiği ve diğer tüm bilgileri ortaya çıkarmaktadır. Buna ek olarak, lastiklerin Ulaştırma Bakanlığı’nın testlerini ve NHTSA üreticilerinin gerekliliklerini geçmiş olduğunu göstermektedir. DOT kodunun yükseltilmiş olan sayıları yan yana yerleştirilmekte ve genel olarak yükseltilmiş bir oval içerisine alınmaktadır. İlk iki sayfa genel olarak lastiklerin üretildiği hafta olarak bilinmektedir.
Lastiğin Üretim Tarihi Nerede Yazar?
Örnek vermek gerekirse; DOT kodu 3602 olarak yazıyor ve bu şekilde tespit ediliyorsa; 3602 şu şekilde yorumlanabilmektedir. 36.hafta 2022 üretimi denmektedir. 2012 yılının aynı haftasında üretilen lastikte DOT kodu olarak 3612 yazdığı tespit edilmektedir. Lastik Tarihi Nerede Yazar? Sorusunun en net cevabını bu şekilde sizlere aktarabilmekteyiz.
Lastikler Nasıl Saklanmalıdır?
İlginizi Çekebilir: Kıbrıs Araba Fiyatları 2023
Lastiklerin ömrü genel olarak kontrol edildiğinde önemli olan durumlardan birisi de lastiklerin saklama koşulları olarak bilinmektedir. Lastiklerin saklama koşulları arasında bir takım kriterler yer almaktadır. Lastikler güvenli olarak saklanabilmeleri için bir takım hususlara dikkat etmek gerekmektedir. Lastiklerin depolanma işlemlerinden önce mutlaka onları temizlemek gerekmektedir. Lastiklerin saklandığı ortamın kuru, serin ve güneşten uzak olmaları gerekmektedir. Lastiklerinizi plastik bir torbada, yatay ya da dikey olarak saklamanız gerekmektedir. Bu torbanın hava geçirmez olması da gerekli olan şartlar arasında yer almaktadır. Son olarak; lastiklerin ozon, yağ ve yakıt gibi kimyasallardan mutlaka uzak tutulması da gerekmektedir.
Lastik DOT Kodu Örnekleri
3602:Bu DOT kodu 36.hafta 2022 üretimi olarak yorumlanabilmektedir.
2603: Bu DOT kodu 26.hafta 2023 üretimi olarak yorumlanabilmektedir.
1601: Bu DOT kodu 16.hafta 2021 üretimi olarak yorumlanabilmektedir.
4600: Bu DOT kodu 46.hafta 2020 üretimi olarak yorumlanabilmektedir.
1603: Bu DOT kodu 16.hafta 2023 üretimi olarak yorumlanabilmektedir.
2601: Bu DOT kodu 26.hafta 2021 üretimi olarak yorumlanabilmektedir.
0601:Bu DOT kodu 6.hafta 2021 üretimi olarak yorumlanabilmektedir.
1603: Bu DOT kodu 16.hafta 2023 üretimi olarak yorumlanabilmektedir.
2302: Bu DOT kodu 23.hafta 2022 üretimi olarak yorumlanabilmektedir.
1402: Bu DOT kodu 14.hafta 2022 üretimi olarak yorumlanabilmektedir.
3102: Bu DOT kodu 31.hafta 2022 üretimi olarak yorumlanabilmektedir.
1103: Bu DOT kodu 11.hafta 2023 üretimi olarak yorumlanabilmektedir.