Dacia Dokker, görünüm itibarıyla doblolara benzeyen MPV Lodgy modeli ile aynı tarzda üretilmiştir. Hafif ticari araç olarak kayıtlara geçen bu model aile arabası olarak da biliniyor.
Bir araç alırken en önemli kriteriniz ihtiyacınızdan çok bütçeniz ise burada bu modelin tam da parasına denk olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
Tam olarak lüks segmentinde olmayan ancak kalitesinin de çok düşük olmadığı ifade edilen bu modeller son dönemlerin en sık tercih edilen araçları arasında.
Aracın hem bakımı hem de olası bir parça değişiminde maliyetinin çok uygun olması sebebiyle de tercih edildiğinin altını çizmemiz gerekiyor! En sık tercih edilen modellerden biri olan Dacia 2012’nin hala üretimde olduğunu da belirtebiliriz. Bu modelin bu kadar sık tercih edilmesinin en temel sebebi araçların çevreci olması, kolay kolay arıza vermemesi geliyor.
DACİA DOKKER ÜRETİMİ BİTTİ Mİ?
Dacia Dokker araçlarının üretiminin durdurulduğu açıklandı. Konuya ilişkin Karsan, yaptığı açıklamasında Fransız merkezli olan Renault Grubu markası Dacia Dokker için yapılan çalışmaların hedefe ulaşmaması sebebi ile projenin durdurulduğunu belirtti.
Peki, şu anda trafikte olan ve ikinci ellerinin hala satışta olduğu Dacia Dokker nasıl bir araç? Yakıt tüketimi nasıl? İşte merak edilenler ve daha fazlası..
YAKIT TÜKETİMİ NASIL?
Dokkerların yakıt tüketimi de bu araçlar hakkında en sık araştırılan konular arasında yerini alıyor. Şehir içi tüketiminin 100 kilometrede 5,2 litre olduğu belirtiliyor. Ortalama bir yakıt tüketimi olan aracın emsallerine göre bütçe dostu olduğu belirtiliyor. Yapılan çalışmalar sonucunda da yakıt tüketimi hakkında ortalama şu veriler elde ediliyor:
- Şehir içi: 100 kilometrede 5,2 Litre civarında bir yakıt tüketimi söz konusu olabiliyor.
- Ortalama kullanımda: Aracın ortalama kullanımında 100 kilometrede 4,1 litre yakıt tüketimi bulunuyor.
- Şehirlerarası kullanımda: Şehirlerarası kullanımda şehir içine göre daha az yakıt tüketimi yaptığını söylemek mümkün. 100 kilometrede 4,5 litre yakıt tüketimi bulunuyor.
Bütün bunların dışında da hız konusunda da tatmin edici bir kullanıma sahip. Azami hızı 101 mph OR 163 km/h olan araç 100 kilometre hıza ortalama 13,9 saniyede çıkmaktadır.
2.EL FİYATLARI NE DURUMDA?
Sıfır ve ikinci el araç fiyatlarının günümüzde yarıştığı bu dönemde vatandaşlar bütçelerine en uygun gelen aracı almaya çalışıyor. İkinci el piyasasının durgun olması ile fiyatların düştüğü dönemde alıcılar en uygun fiyattan ikinci el araçlara kolaylıkla ulaşabiliyor.
İkinci el Dacia Dokker fiyatları da bu noktada en çok araştırılan konulardan bir tanesi. Aracın fiyatları kilometresine, modeline ve taşıdığı özelliklerine göre değişkenlik gösterebiliyor. Ancak ortalama olarak bir fiyat vermemiz gerekirse, fiyatların 250 bin TL ile 500 bin TL arasında bir seviyede olduğunu belirtebiliriz.
İkinci el araç fiyatlarındaki bu değişkenliğin sebebi aracın kilometresi ve hasarsızlık durumu. Hasarsız ve kilometresi daha düşük olan araçların fiyatları 500 bin TL’ye daha yakın oluyor.
Bununla birlikte tam tersi bir durumda da fiyat piyasaya göre çok daha düşük oluyor. Ancak sırf fiyat açısından düşük olduğu için tercih edilebilen bu araçların ömrünün çok fazla olmadığının altını çizmemiz gerekiyor.
Çünkü kullanılmış ve yıpranmış olan bu araçların vadesi de çok uzun olmayacaktır.
ARAÇTA GÖRÜLEBİLEN KRONİK SORUNLAR
Ne yazık ki üretimden kaynaklı olarak araçlarda bazı kronik sorunlar olabiliyor. Genel olarak Dacia Dokker’ın kronik sorunlarından bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Müzik dinlemeyi seviyorsanız ne yazık ki canınızı sıkacak bir gelişmeden bahsetmemiz gerekiyor. 2 kanal ses çıkışı olması sebebi ile arka kapılara hoparlör çok zor takılıyor.
- Arka emniyet kemerlerinde de doğru bir mekanizma olmaması sebebi ile kemelerin arka kapıya sıkıştığı ifade ediliyor.
- Bu modellerin hem boş hem de dolu paketlerinde aydınlatma sistemleri için delikler bulunuyor.
- Emniyet kemer soketleri hızlı bir şekilde kullanıma bağlı olarak deforme olabiliyor.
- Kapı döşemelerinde zamanla deformeler meydana gelebiliyor.
- Camlarda bulunan boşluklardan içeriye giren kir ve tozlar zamanla deformeye neden olabiliyor. Bu da zamanla camların açılıp kapanması durumunda rahatsız edici bir ses ortaya çıkarabiliyor.
- Pek çok kullanıcının şikayet ettiği konulardan biri de uğultu sesi. Özellikle aracın 100 km ve üzerine çıkması durumlarında fitillerden meydana gelen bu uğultu sesi sadece Dacia Dokerlarda değil, beraberinde pek çok Renault araçlarında görüldüğü ifade ediliyor.