Pazar, Ekim 6, 2024
Ana SayfaAraba ParçalarıASR Nedir? ASR Ne İşe Yarar?

ASR Nedir? ASR Ne İşe Yarar?

ASR Sistemi; çekiş kontrol sistemi adıyla da isimlendirilmektedir. ASR isimli sistem; motorlu arabalarda ABS sistemiyle beraber koordineli çalışmakta olan ikincil bir güvenlik özelliği olarak karşımıza gelmektedir.

ASR
ASR

ASR nedir?

ASR Sistemi; çekiş kontrol sistemi adıyla da isimlendirilmektedir. ASR isimli sistem; motorlu arabalarda ABS sistemiyle beraber koordineli çalışmakta olan ikincil bir güvenlik özelliği olarak karşımıza gelmektedir. ASR isimli sistem tekerleklerin çekiş kaybının önüne geçebilmek için tasarlanmış olup; ASR, halk arasında anti patinaj sistemi olarak da ifade edilmektedir. Genel olarak durulan bir konum üzerinden, hızlı kalkış yapıldığı zaman dilimlerinde arabaların patinaja düşmesi hemen her sürücünün başına gelen bir olay olarak bilinmektedir. Bu tür patinaja düşme problemlerini önlemek için tasarlanmış olan ASR sistemleri olumsuz iklim koşullarında ve ıslak, buzlu ya da türevi zeminlerde de devreye girmekte ve araç ile ilgili olarak birçok güvenlik sorununu ortadan kaldırmaktadır.

ASR Ne İşe Yaramaktadır?

ASR, arabaların çekiş kontrol sistemi olarak bilinmektedir. Bu sistem sayesinde sürtünmenin düşmüş olduğu zeminlerde ve yol şartlarında arabanın hızlanırken çekiş gücünden maksimum fayda alınması amaçlanmaktadır. Böylece sağlam bir yol tutuşu sunulmakta ve sürücülerin çok daha güvenli bir sürüş yapmaları mümkün olabilmektedir.

ASR
ASR

İlginizi Çekebilir: Bayan Araba Modelleri

ASR Nasıl Çalışır?

ASR fren sistemi genel olarak birkaç farklı sistem ile koordineli bir şekilde çalışma göstermektedir. Bunlar arasında yer alan tekerleklere ait hız sensörleri, ABS sisteminin fren sistemi ve elektronik kontrol ünitelerinden oluşmaktadır. Hız sensörleri dönme hızındaki değişken durumları algılayarak araçlara ait dört tekerleğe de çekiş kaybı olup olmadığını ölçebilmektedir. Elektronik kontrol ünitesine aktarılmakta olan çekiş bilgileri ABS sisteminin ne şekilde ve nasıl tepki vermesi gerektiğini hesaplamaktadır.

Eğer araçlarda yer alan herhangi bir tekerleğin diğer tekerleklerden çok daha hızlı döndüğü tespit ederse, tekerleğin hızını düşürmek ve arabanın kaymasını önlemek için o tekerleğe fren pompalama işlemi yapmaktadır. ABS sisteminin desteği ile beraber yapılan bu frenleme operasyonu sırasında patinaj çekmekte olan tekerleklere verilen motor gücü de azaltılmaktadır. Tekerlekler bu işlemler sonrasında ideal çekiş gücüne ulaşmakta ve sistem normal şekilde güvenli sürüş sürecine devam etmektedir.

ASR
ASR

ASR Sistemi Olan Araçlarda Bulunan Sistemler

Teker Hız Algılayıcısı

Teker hız algılayıcısı olarak bilinmekte olan sistem; isminden de anlaşılacağı üzere tekerleklerin üzerinde bulunmakta ve onların dönüş hızlarını algılamaktadır. Bu sistem sayesinde ASR fren sistemi, tekerleklerin patinaja düştüğünü belirlemektedir. Bundan sonra çalışma sırası ABS’ye geçmektedir.

ABS

ABS sistemi Anti-Lock Braking System’in kısaltması olarak karşımıza gelmektedir. ABS sistemlerinin içerisinde her tekerleğe ayrıca gitmekte ve yine her birinin fren basıncını kontrol etmektedir. Teker hız algılayıcı görevini yaptıktan sonra ABS patinaja girmekte olan tekerleklere fren uygulamakta ve güvenli bir sürüş imkanı verebilmektedir.

ECU

ECU, elektronik kontrol ünitesi olarak bilinmektedir. ASR’nin beyni de denilebilmektedir. Çünkü bu sistem tekerleklerden gelmekte olan bilgilerin toplanmış olduğu alan olarak yorumlanmaktadır. Arabaların patinaj sırasında gelmekte olan sinyale ne tepki verileceğine bu tür sistemlerde karar verilmektedir. Bilinmesi gereken diğer olaylar da bu tepki verilirken koordineli çalışmakta olan dört farklı parça yer almaktadır. Bunlar;

ASR
ASR

İlginizi Çekebilir: Auto Hold Nedir?

  • Motora gönderilen yakıtın gerekli ölçüde kısmaktadır,
  • Motorun ateşlenmesini azaltarak, araçların hızını düşürmekte olan ateşleme tertibat sistemleri,
  • Gaz pedalının yapmış olduğu baskıyı azaltıp motor hızlarının hızının düşmesini sağlamakta olan gaz pedal sensörü,
  • Çalışmasını yavaşlatıp, motor sistemine yakıtın daha az gitmesini ve bu olaydan ötürü araçların hızının azalmasını sağlamakta olan yakıt enjektörü,

Olarak karşımıza çıkmaktadır.

ASR Fren Sistemi Faydaları Nelerdir?

  • ASR Fren Sistemi; yolcuların ve sürücülerin can güvenliğini sağlar.
  • ASR Fren Sistemi; araçların virajlı yollarında savrulma yaşamasını engellemektedir.
  • ASR Fren Sistemi; aracın kalkış hızını arttırmaktadır.
  • ASR Fren Sistemi; ihtiyaç anında araç içerisindeki bir düğmeyle beraber kolaylık ile devreden çıkarılabilmektedir.
  • ASR Fren Sistemi; arabaların içerisinde bulunmakta olan uyarı düğmeleri sayesinde arabaların sıkıntılı bir zemine girdiği zaman sürücüye durumla ilgili bildirimlerde bulunmaktadır.
  • ASR Fren Sistemi; arabaların lastiklerinin haricinde debriyaj balatası, aks, şanzıman ve türevi bir takım aktarım organlarının da ömrünün uzamasına neden olmaktadır.
  • ASR Fren Sistemi; buzlu, toprak ya da ıslak zemine sahip olan yollar içerisinde güvenli sürüş deneyimi sunmaktadır. Aynı özellikte yer alan yollarda araca daha kolay kalkış imkanı oluşturmaktadır.

 

BENZER İÇERİKLER

ÇOK OKUNANLAR