Motor Marş Yapmıyor
Arabanın ilk çalıştırılması esnasında, kontak anahtarı arabaya takılıp çevrildiği taktirde marş yapılması halinde; motorun marş basmaması ve çalışmaması sorunu gün yüzüne gelebilmektedir. Araçların marş sistemlerinde arıza oluşması gün yüzüne gelebilmektedir. Marş basmamasının birçok farklı nedeni olabilmektedir. Bu nedenler arasında; akü sistemi ve marş sistemi yer almaktadır. Böyle durumlarda kontak anahtarı çevrildiği taktirde; araçta marş yapılmasına karşın olarak motordan ses gelmemekte ya da tık şeklinde bir ses gelmektedir.
İlginizi Çekebilir: ERP Çarpma Nedir?
Akü Sisteminden Kaynaklanmakta Olan Arızalar Nelerdir?
- Araçta yer alan akü bitmiş ya da ekonomik ömrünü tamamlanmıştır,
- Akü kutup başları yani kutup başlarında yer alan bağlantıların gevşemesi gerçekleşmiştir. Böyle durumlarda kutup başı çıkabilmekte ya da kablo kopabilmektedir.
- Akü kutup başlarında oksitlenme olmuş olabilmektedir.
Marş Sisteminden Kaynaklanmakta Olan Arızalar Nelerdir?
- Anahtar çevrildiğinde motorun çalışmaması gibi durumlarda, marş sisteminde sigorta atmış olabilmektedir. Marş şalterine akım gönderen sigorta yanmış olabilmektedir. Bu sigorta motor bölmesinde yer alan sigorta kutusunda yer almaktadır. Bu sigorta 30 amperlik sigortadır ve değiştirildiğinde sorun çözülmektedir.
- Marş selenoidine akım göndermekte olan marş rölesi bozulmuş olabilmektedir. Bu röle, motor bölmesindeki sigorta kutusunda yer almaktadır.
- Marş motoruna gönderilmekte olan kalın ve kırmızı renk pozitif akü kablosu gevşeyebilmektedir. Bazı durumlarda da bu kablo kopabilmektedir. Böyle durumlarda bu kablonun onarılması ile de sorun çözüme kavuşabilmektedir.
- Marş motoru arızalanmış olabilmektedir.
- Marş motorunda yer alan endüviye basmak sureti ile akım ileten marş fırçaları bitmiş olabilmektedir. Böyle durumlarda bu ürünün değişmesi sorunu çözebilmektedir.
- Marş motorunun marş şalteri arızalanabilmektedir.
- Kontak anahtarının ucundan çıkan ve marş motorunda yer alan marş şalterine gelen kablo bağlantıları kopmuş ya da gevşemiş olabilmektedir.
- Kontak anahtarının pili bitmiş ya da arızalı olabilmektedir.
- Marş motorunun sargıları yanmış olabilmekte ya da endüvi lehimlerinde kopma olmuş olabilmektedir.
İlginizi Çekebilir: Kızdırma Bujisi Nedir?
Marşa Basıldığında Motorun Yavaş ya da Zor Dönmesi
- Akünün zayıflamış olması muhtemelen yaşanmış olabilmektedir.
- Kutup başları gevşemiş ya da oksitlenmiş olabilmektedir.
- Marş motorunda yer alan marş kömürleri bitmiş ya da azalmış olabilmektedir.
- Marş motoru azalmış ya da arızalanmış olabilmektedir.
- Marş motorunun burçları bozulmuş ya da marş motoru zor dönüyor olabilmektedir. Böyle durumlarda marş motorunu sökmek ve boşta çalıştırarak test etmek gerekemektedir.
- Marş motorunun uyarı sargılarında kısa devreler olabilmektedir.
Marşa Basıldığında Mekanik Dişli Sürtünme Sesi Gelmesi
- Marş motorunda yer alan marş dişlisi aşınmış olabilmektedir.
- Marş dişlisini iten çatal arızalanmış olabilmektedir.
- Motorun şalter sargılarında azalma olmuş olabilmektedir.
Marş Motoru Nedir?
Marş motoru, araç içerisinde yer alan aküden almış olduğu elektrik enerjisi ile çalışmakta olan, motorun ilk hareketini sağlamakta olan sistemdir. Aküden alınan elektrik enerjisi ile çalışan marş motoru, motordaki ilk hareketi sağlamakta olan sistemdir. Marş motorunun arızalanması ile beraber, kontağı çevirdiğinizde olağan olmayan bir takım sesler ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca ıslık benzeri ses gelmesi de mümkün olabilmektedir.
Araç Marş Basmadığında Ne Yapmak Gerekiyor?
Böyle durumlarda yapılması gereken ilk işlem aracın aküsünün kontrol edilmesidir. Sonrasında ise araçta yer alan şarj dinamosunda herhangi bir sorun varsa araç aküyü dolduramamakta ve buna bağlı olarak akünün bitmesi gerçekleşmektedir. Bu nedenle araç çalışmamakta ya da çalıştıktan kısa bir süre sonra motor kapanmaktadır. Böyle anlarda yapılması gereken durum öncelikli olarak şarj dinamosunun değişmesidir.