Salı, Eylül 10, 2024
Ana SayfaAraba BilgiAntifiriz Nedir? Antifiriz Değişimi Nasıl Yapılır?

Antifiriz Nedir? Antifiriz Değişimi Nasıl Yapılır?

Antifiriz Nedir? Antifiriz Özellikleri Neler? Antifiriz Ne Zaman Kullanılır? Antifiriz Fiyatları ve türevi birçok soru araçlarına bakım yaptırmak isteyen bireyler tarafından fazlaca sorulmakta olan soruların başında gelmektedir. Bu soruyu soran bireyler genel olarak kaliteli bir şekilde işçilik sağlamakta ve süreci takip etmektedir. Bu içeriğimizde Antifiriz süreçleri ile ilgili olarak sizlere birçok farklı konuda bilgi sunumu yapmış olacağız.

İlginizi Çekebilir: Bayan Araba Modelleri

Antifiriz Nedir?
Antifiriz Nedir?

İçindekiler

Antifiriz Nedir?

Araba kullanıcıları, meydana gelmesi muhtemel olan bir takım riskli olaylar için önlem almaya başlamak istemektedir. Özellikle kış aylarının sert geçmekte olduğu hava koşullarından etkilenmekte olan araçlar ise bu mevsime özel genel bakıma ihtiyaç duymaktadır. Araçların lastikleri bu mevsimde değişmekte ve aracın ön düzen ayarları tekrar gözden geçirilmektedir. Tüm bu işlemlerin sonrasında sigorta sorgulaması yapılmakta ve günü geldiğinde trafik sigortasıyla diğer tüm sigortalar yenilenmektedir. Sert hava şartlarında zor durumda kalmak istemeyen bireyler ise tüm tehlikeli durumları tek tek gözden geçirmektedir.

Antifiriz Nedir?
Antifiriz Nedir?

Kış aylarında araçlara yapılması gereken işlemler arasında en önemlisi radyatör suyuna antifiriz sıvısının eklenmesi işlemi olarak bilinmektedir. Motorun donmasını ve hararet yapmasını önleyen bu alternatif işlem sayesinde sorunsuz bir şekilde zaman geçirmek ve arızasız bir sürüş sağlamak mümkün olabilmektedir. Radyatör sıvısı içerisine antifiriz eklenmesi durumu sadece kış aylarında değil, yaz ayında da yapılması mümkün olan bir olay olarak bilinmektedir. Ancak yaz aylarında kullanılan antifiriz miktarı son derece az olarak bilinmektedir. Renksiz bir alkol türü olan antifiriz motorun soğumasına yardımcı olarak motorun kullanım ömrünü fazlası ile uzatmaktadır. Motorun soğutma suyunun donma noktasını düşürecek kadar kimyasal ve fiziksel özelliklere sahip olan bu sıvı, suyun hareketini sağlamakta ve buna ilave olarak sirkülasyon pompasının verimlilik işlevselliğini de bir hayli arttırmaya başlamaktadır.

İlginizi Çekebilir: Auto Hold Nedir?

Antifiriz Nedir?
Antifiriz Nedir?

Antifirizin Özellikleri

Antifiriz isimli sıvı, genel olarak motorların radyatörlerine eklenmesi ile beraber korozyon, paslanma ve aşınma gibi bir takım sorunları önlemeye destek sağlamaktadır. Araç motorları için hayat kurtarıcı olan antifiriz sıvısı, soğutma suyuna eklendiği zaman kaynama noktasını yükseltmekte ve donma noktasını düşürmektedir. Antifiriz, soğutma sisteminde bulunan lastik ile ilgili tüm hortumlara veya metallere herhangi bir zarar vermemektedir. Antifiriz sıvısı, soğutma suyuna %35 civarında bir oran ile eklendiği zaman mevcut karışımın bilinen donma noktası seviyesi -19 dereceye kadar indiği ifade edilmektedir. %50 oran ile antifiriz eklendiği zaman ise ortalama olarak donma noktası -38 dereceye kadar düşmekte ve buna ilave olarak da; motor suyunun donma riski ortadan kaldırılmış olabilmektedir. İçerisinde yer almakta olan iklim şartlarına göre de antifirizi belirli oranlarda radyatöre karıştırmanız tavsiye edilmektedir. Şeffaf renkte olan antifirizin normal suyun renginden ayırt edilebilmesi için içerisine bir miktar renklendirici ilavesi yapılmaktadır. Günümüzde satılan antifirizler genel olarak mavi ya da kırmızı renklerde olmaktadır.

Antifiriz Nedir?
Antifiriz Nedir?

Antifiriz Nasıl Eklenir?

  • Öncelikli olarak araç, motor ve insan güvenliğini sağlamak adına motorun soğuk olduğundan emin olunması gerekmektedir.
  • Motorun soğuk olduğuna emin olduktan sonra, araç kaputunu açmalı ve ardından ızgaraya benzemekte olan radyatörü bulmanız gerekmektedir. Daha sonra yedek su kapağıyla beraber radyatör kapağını da açmanız tavsiye edilmektedir.
  • Radyatörün alt bölümünde yer almakta olan tahliye kapağını açarak ve bu işlemden sonra kutu içerisinde yer alan tüm suyu boşaltılması gerekmektedir. Boşaltma işlemi tamamlandıktan sonra kapağı sıkıca kapatmayı ihmal etmemeniz gerekmektedir.
  • Yapacak olduğunuz tüm bu işlemlerden sonra antifirizi içeriye dökebilirsiniz.
  • Dökecek olduğunuz antifirizin üzerine karışım yapmak adına bir miktar saf su eklemesi yapabilirsiniz.
  • Radyatör bölümünün belirtilen maksimum seviyesine kadar dolduğu andan sonra aracınızın motorunu çalıştırmaya başlamanız tavsiye edilmektedir. Motor çalışır durumdayken, kaputun başına tekrar geçmeniz ve sonrasında çalışmakta olan motor nedeniyle radyatörde oluşacak su eksilmelerini dengelemek adına su eklemesi yapabilirsiniz.
  • Suyun normal değerlere geldiğini gördüğünüz an su ekleme işlemini sonlandırmanız ve fazla ilave etmemeniz gerekmektedir.
  • Radyatör kapağını tekrar kapatarak, antifiriz işlemini tamamlamanız mümkün olabilmektedir.
Antifiriz Nedir?
Antifiriz Nedir?

Genel olarak özetlemek gerekirse; araçlarının güvenliğini düşünen, uzun yolda arıza yapmak istemeyen ve birçok sorundan kaçınmak için mutlaka antifiriz sıvısı ve diğer tüm sıvılara mutlaka dikkat etmek gerekmektedir. Böylece sorunsuz bir şekilde araç kullanabilir ve herhangi bir arıza vermeden sürüş keyfinizi sürdürebilirsiniz.

 

BENZER İÇERİKLER

ÇOK OKUNANLAR